martedì 11 settembre 2007

Ona lèngua lumbarda? No, duu!

Al sapevi no.... ma el lumbard/loombart l'è no on dialètt.... E chèst va ben... El problema l'è che ghè no neanca ona lèngua... A in duu!

La lombardia l'è ona region amministrativa, l'è no ona region storega. Quindi l'è dividuda en duu zone lenguìsteghe diverse: L'era el ducaa de Milan (L'Insubria) en ona part, e en alter, la Repubblica de Venezia...

Quindi ghe son duu lingu tucc de origin de i celti: La lengu Lombard occidental, (Insubre) che se parla a Milàn, Monza, Lòd, Pavia, Comm, Vares, en ona part del Piemont, e nel Canton Tesin.

E la lengu oriental, (Orobiga) che l'è parlà a Bèrgom, Brèssa, Crèma, e Mántova.

I politich voeuren creà ona lengua lombarda. L'è va ben no, perché la esist no. Alura se fa on nagòtt, perché se voeuren fà che el Lombard diventi ufficial, ghè no ona lèngu. A in duu. Alura ghè on problema: La amministrasioun regional ghavaria de usà duu lèngu. L'è no facile anca fa studià el lombard in de le scoeule.. A in duu rimedi... Fa studial i duu lèngu in tutta la la region o fa studial el lombard occidental in de la zona Insubria e el oriental in de la zona Orobiga, che al saria megli... (Al parla la vos de la esperiensa... L'è ona balla per tanti fiolitt galisian studial la sò lèngua... (Par mì l'è stà no) Immaginat se ghavarissen de studià duu!

Nessun commento:

 
Contrato Coloriuris